De ontwikkelingen in de omgeving.

Hier vindt u lopende en aanstaande projecten welke op dit moment bekend zijn en welk op de Prins Maurits Kazerne en het naast gelegen Wereld Food Center plaats vinden.

Het Wereld Food Center.

Nadat de historische kazerneterreinen aan de oostkant van Ede niet meer gebruikt werden door Defensie, was het tijd om nieuwe invulling te geven aan deze gebieden.  Eén van die terreinen is Maurits Noord, nu onze buurt met de benaming Prins Maurits Kazerne. Op dit deel wordt de KMAR, de oude brouwerij en het witte huisje  nog gerenoveerd, wordt er het appartementen complex “De Wandelaar” gebouwd en worden de ziekenbarakken geplaatst, waarna als laatste de Bergansiuslaan zal worden aangepast. Aansluitend ligt het kazerneterrein Maurits-Zuid. Dit terrein verandert als het aan de gemeente ligt de komende jaren in het World Food Center, een levendig stadsgebied waar Food en Veluwe een hoofdrol krijgen.

Het gebied van het World Food Center is ongeveer 60 voetbalvelden groot. Het gedeelte waar woningbouw komt, wordt opgedeeld in diverse wijken. Van de 600 woningen die er in totaal ongeveer gaan komen, zijn de wijken De Veluwse Proeftuin  en de Gelderse stadstuin waar de eerste woningen gebouwd worden. Gebouwd op bouwveld K en N, info daarover vindt u op het tabblad “In de Buurt”.

Door het World Food Center lopen twee centrale evenwijdige assen. De ene as loopt van de Mauritskazerne en het ketelhuis naar het Sysseltse bos. De andere as loopt van de toegang tot station Ede-Wageningen via de Frisokazerne en de Stingerbol naar het Sysseltse bos. Deze assen verbinden de stad met de Veluwe. Haaks op de centrale assen komen vier lanen. Bestaande waarde volle groenstructuren worden onderdeel van de assen en lanen. Zo ontstaat er een groen raamwerk met daarbinnen wijken die gefaseerd ontwikkeld en bebouwd worden.

Het gehele terrein is in de volgende bouwvelden verdeeld en waarvoor voor sommige velden al plannen bestaan..

De Wandelaar.

3 Projecten onder 1 noemer De wandelaar, oude brouwerij en het witte huisje.

De Wandelaar is een nieuwbouwproject in Ede, bestaande uit 14 luxe koopappartementen op de Prins Maurits Kazerne. Hetproject is ontwikkeld door Ditters Makelaars en wordt gebouwd tussen de Bergansiuskazerne en de oude brouwerij. Onder de appartementen zal een parkeergarage komen.

Interesse dan kunt u hier terecht:

Het project bestaat tevens uit de transformatie van de bestaande brouwerij (militaire kantine) naar een restaurant, kantoren en short stay; de verbouwing van een kleine witte villa tot B&B. Samen met het landschapsontwerp van Buro Harro vormen de gebouwen een zorgvuldig ontworpen ensemble. Het programma bestaat uit een rijke mix van woningen, short-stay appartementen, muziekacademie, restaurant en werkplekken voor de lokale creatieve industrie.

Meer weten bezoek dan hier de website van Raumplan:

Renovatie KMAR.

Het KMAR gebouw wordt opgeknapt en krijgt een mooie nieuwe invulling. Op de begane grond komen ambachtelijke/creatieve functies. Op de eerste en tweede verdieping komt een gezinsvervangend tehuis. Op dinsdag 2 februari 2022 heeft het college van burgermeester en wethouders ingestemd met de verkoop van het KMAR-gebouw op de Prins Maurits Kazerne aan Kampert Bouw.

Het KMAR-gebouw is het voormalige Koninklijke Marachaussee gebouw ten oosten van La Cour Cantina. Het KMAR-gebouw fungeerde als politiepost toen Ede nog een garnizoensplaats was. Dit is nog zichtbaar door de cellen en een verhoorkamer die nog in het gebouw aanwezig zijn.

In 2023 zijn de goten en kozijnen aangepakt en is het pand van nieuwe beglazing voorzien.

Binnen wordt hard gewerkt aan de renovatie met het oog op de nieuwe bestemming maar met inachtneming van de historie.

De ziekenbarakken.

BOEi verwierf eind 2021 twee unieke ziekenbarakken op een voormalig kazerneterrein in Ede. De barakkenmoeten daar weg, de gemeente wil op die plek een parkeerterrein aanleggen, er staan inmiddels appartementen op deze locatie. De barakken demonteren, restaureren, monteren op een nieuwe locatie én verduurzamen is het plan van BOEi. Een nieuwegebruiker is er ook al.

Dergelijke houten barakken, bedoeld voor de verpleging van zieke militairen, stonden op meer plaatsen in Nederland, maar werden overal afgebroken. In Ede kregen ze na de functie als ziekenbarak een nieuwe bestemming als dienstwoning, en daarom zijn ze hier bewaard gebleven. De conditie van de houten gebouwtjes (71 en 81 vierkante meter) gaat, sinds de laatste bewoner een jaar geleden vertrok, wel snel achteruit.

De barakken werden in 1907gebouwd in opdracht van het Ministerie van Oorlog op het destijds net opgeleverde kazerneterrein Ede-West. Eén barak was bedoeld voor de verpleging van patiënten met een besmettelijke ziekte als tuberculose. Het andere gebouwtje bood onderdak aan patiënten die niet naar een militair ziekenhuis vervoerd konden worden. “Een vrij gaaf en zeldzaam voorbeeld van modulaire, geprefabriceerde en demontabele gebouwen uit de vroege twintigste eeuw en daarom van architectuurhistorische waarde”, aldus een architectuurhistorica.

Maar de aanduidingen slechte staat, hout, modulair, demontabel en bouwjaar 1907 lijken op het gebied van duurzaamheid weinig goeds te beloven. Daar valt inderdaad een wereld te winnen, beaamt Han Wartna, ontwikkelingsmanager van BOEi. “Het zijn in principe een paar houten planken. Isolatiewaarde nul. Maar je kúnt wel heel veel doen op dat gebied.” Enige haast is wel geboden, vindt hij. “Die barakken staan leeg en gaan natuurlijk snel achteruit. Ze zijn bovendien kwetsbaar voor vandalisme.”

Ede heeft een rijk verleden als kazerne stad en er is een grote groep vrijwilligers actief in het plaatselijke platform militaire historie Ede. Zij hebben hun uitvalsbasis in het pand van een voormalige smederij aan de Verbindelaarsweg. Daar is een museum en een ontmoetingsplaats voor veteranen, beiden worden druk wordt bezocht. Het platform zoekt meer ruimte voor alle activiteiten. De organisatie ziet in de voormalige ziekenbarakken een fantastische uitbreidingsmogelijkheid. Gezien de historie bovendien goed aansluitend bij de doelgroep en activiteiten. Er is op het terrein tegenover het museum voldoende ruimte voor de barakken.

Aanpassen Bergansiuslaan.

De gemeente Ede zal inzake de verkeersveiligheid (in/uitritconstructie) op de Bergansiuslaan deze gaan aanpassen. Het wordt slechts een kleine wijziging, waarbij haaientanden worden aangebracht om de voorrangssituatie te verduidelijken. Deze worden aangebracht in openbaar gebeid en dus niet op het terrein van De Kolonel. Daarnaast wordt er een drempel aangebracht om de snelheid te verminderen. In bijgevoegd kaartje een concept van de toekomstige aanpassingen. De uitvoering vindt naar verwachting pas in 2025 plaats, als de nieuwbouw van de Wandelaar en de Heidebrouwerij zelf klaar zijn.

Maurits Kazerne ( Food Experience ??).

Het thema voedsel behoudt een prominente plek in de nieuwe plannen voor de Mauritskazerne, die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorlegt. Nadat begin dit jaar duidelijk werd dat de World Food Experience niet meer gerealiseerd zal worden, is de voorbije maanden aan de afwikkeling gewerkt.  

Het voorstel van het college biedt een oplossing voor de financiële en contractuele verplichtingen tussen partijen én geeft een passende invulling aan de Mauritskazerne op korte termijn.

De Experience gaat niet door, maar het WFC-terrein blijft een belangrijk gebied voor bedrijven en ontmoeting rondom het thema ‘food’. Dit thema wordt dan ook vastgehouden in de voorgestelde invulling. De Mauritskazerne kan een plek worden waar voedsel gerelateerde bedrijven elkaar ontmoeten en kennis kunnen delen, voedseleducatie wordt aangeboden en het mogelijk is om exposities binnen het thema te organiseren.

Er ligt nu een plan dat zorgt voor levendigheid, ontmoeting en interactie in het gebied. In de Mauritskazerne komt een ‘kidsproof’ restaurant, met een menukaart waarop lokale ingrediënten en streekproducten een hoofdrol spelen en kinderen spelenderwijs leren over het eten op hun bord. Daarnaast komt er een keuken waar workshops voor o.a. schoolklassen kunnen worden georganiseerd, een foodevent locatie en een expositieruimte. De overige ruimten worden gebruikt voor kantoren en ondersteunende ruimten.

Het plan voor de Mauritskazerne en de afspraken over de afwikkeling van de Experience worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad kan hier zogenaamde ‘wensen en bedenkingen’ op indienen. Dat zal worden betrokken bij de besluitvorming van het college. De verwachting is dat er in september in de gemeenteraad over wordt gesproken.

Bouwveld B

Renovatie Ketelhuis.

Er zijn plannen in ontwikkeling  bij de TEKA groep uit Barneveld voor de ontwikkeling van een restaurant in het voormalig ketelhuis. In het plan van de gemeente Ede staat de locatie ook bekend als Bouwveld B op het WFC terrein. Dit is gelegen voor de appelplaats, tussen de Maurits en Friso kazerne.

Uitbreiding Friso kazerne

Bouwveld C van het Wfc.

Friso-ensemble, Schakel tussen oud en nieuw

Het kazerneplateau krijgt met de nieuwbouw een meerzijdige oriëntatie. Het heeft niet alleen maar een gezicht naar het westen, maar met de Experience en andere nieuwbouw ook accenten aan het centrale kazerneplein, de groene steil rand en de Parklaan. Voor dit bouwveld vormt de nieuwbouw straks een ensemble met de Frisokazerne én het legt de relatie met de ontwikkeling achter de steil rand. Het vormt een schakeltussen oud en nieuw.

Vier bedrijfsgebouwen met tuinen

Blikvanger op het terrein wordt‘ Gebouw Delta’ met een oppervlakte van bijna 4000 vierkante meter. Dit jaar begint de bouw en naar verwachting is het pand in mei 2022 opgeleverd. ‘Gebouw Delta’ komt achter de monumentale Frisokazerne en krijgt een ontmoetingsfunctie op het World Food Center (WFC). Daar draait alles om voedsel en duurzaamheid. Over een paar jaar moet er een groot attractiepark komen op het terrein. Het ‘Gebouw Delta’ bestaat grotendeels uit hout. ,,Dat maakt dit project uniek, want hoewel houtbouw iets meer ingeburgerd raakt, is het nog erg zeldzaam.

60.000 vierkante meterbedrijfshuisvesting

Naast ‘Gebouw Delta’ verschijnen komend jaar nog drie kleinere kantoorgebouwen op het terrein zijnde Alfa, Bravo en Charlie. In totaal telt het WFC straks 60.000 vierkante meter aan bedrijfshuisvesting. Met dat aanbod moeten ook grote internationale bedrijven hun weg naar Ede vinden. Nu zijn nog vooral startups en middelgrote bedrijven druk in de weer op het terrein. ,,Momenteel vijftig en dat aantal groeit.

Type bedrijven,programma

De langgerekte blokken met veelzijdige oriëntatie maken verschillende types mogelijk. In één blok kunnenmeerdere bedrijven naast elkaar komen, maar kan ook één bedrijf worden gevestigd. Het zoveel mogelijk collectief maken van voorzieningen zoals een inpandige fietsenberging maakt een efficiënt ruimtegebruik mogelijk. Het aantal b.v.o. is op basis van de proefverkaveling ca. 7.500 m2.

Bouw huur appartementen

op Bouwveld G van het Wfc.

Begin 2024 zal worden gestart met de bouw van 88 sociale huurwoningen op het WFC terrein. Voor het appartementengebouw, waarin de 88 sociale huurwoningen gerealiseerd gaan worden, is al een onherroepelijk bestemmingsplan en ontwerp gemaakt. Oorspronkelijk zijn de appartementen ontworpen voor de midden huur en vrijesector koop. Op verzoek van de gemeente is WFCD BV in overleg gegaan met Woonstede over het omzetten van het programma naar sociale huurappartementen.

In het eerdere plan voor het wereld food center is een parkeergarage opgenomen, besluit over aanvang bouw heeft nog niet plaats gevonden.

De toekomstige collectieve parkeergarage aan de hoofd ontsluiting lus zou dienst moeten gaan doen als bezoekersgarage voor een groot deel van de publieke functies op het WFC terrein, waaronder de Experience, het congrescentrum en de overige functies in de Maurits Kazerne. Hier wordt ook ruimte voor gemaakt voor een beperkt aantal autobussen.De realisatie zal mogelijk verbonden zijn aan het doorgaan van de Wfc experience

Bouwveld L Moderne kassenbouw.

Naast de Stingerbol verrijst een grote moderne plantenkas. Het Wageningse bedrijf SAIA Agrobotics heeft een vergunning van vijf jaar, voor het complex op deze plek. Daarna zal het weer verdwijnen en plaats maken voorkantoren en woningen. SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, ontwikkelt roboticatechnologie voor de glastuinbouw. SAIA ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen

Bouw van wijk de Proefmeesters op

Bouwveld O van het Wfc.

Bouwveld O is een van de bouwvelden op het terrein van het World Food Center in Ede. Op dit moment wordt er gewerkt aan de invulling van dit bouwveld. Het is een van de bouwveld waar 70 woningen met tuinen worden gebouwd.

In De Proefmeesters staat een groene, gezonde leefomgeving voorop. De bosranden vloeien subtiel over in het landschap rondom de woningen. Sedumdaken, nestkasten en eetbare beplanting versterken de biodiversiteit. Ook het regenwater heeft hier zijn functie; door natuurlijke infiltratie optimaal te benutten, geniet de natuur langer van een fikse regenbui. En omdat groen de hoofdrol heeft, verdwijnen de auto’s uit het zicht in parkeerhofjes. Er is volop ruimte om in het groen rond te struinen, kruiden te plukken of samen met de buren een vorkje te prikken. Hoe (h)eerlijk is het om hier te wonen en te leven?

We use cookies to improve your experience and to help us understand how you use our site. Please refer to our cookie notice and privacy policy for more information regarding cookies and other third-party tracking that may be enabled.